Vrei să devii programator? Iată 5 sfaturi utile

Vrei să devii programator? Iată 5 sfaturi utile

În zilele noastre, programarea este un domeniu de perspectivă și nu e deloc o noutate că programatorii au salarii «minime» de 800 de Euro. Ispitiți de noi perspective, mulți tineri învață programarea de sine stătător. Fie fac cursuri individuale, fie găsesc materiale pe internet. Partea cea mai interesantă este că angajatorii sunt mereu gata să primească la serviciu chiar și cadre fără diplomă dar care știu bine domeniul programării. În acest articol vă oferim câteva sfaturi pentru a reuși în programare.

1. Curaj, motivație și responsabilitate

Ca în oricare alt domeniu, în programare funcționează aceleași principii pentru a învăța. Dacă nu te simți motivat, dacă dorești să înveți programarea doar pentru bani, atunci mai bine te orientezi în altă direcție. Totuși, dacă simți că pasiunea mocnește în tine, atunci e timpul să treci la acțiuni. Indiferent de modalitatea pe care o alegi, fii responsabil, disciplinat și nu îți pierde curajul. Acordă-ți cel puțin 3-4 ore pe zi pentru a practica programarea și respectă acest grafic cu orice preț. Abordând această sferă multe lucruri trebuie reținute iar câteva zile de «pauză» îți vor da planurile peste cap.

2. Învață de la cei care știu

Ai prieteni programatori? Atunci profită de «consultațiile lor gratuite». Totuși, înainte de ai întreba ceva, formează-ți niște cunoștințe și idei de bază. În cazul în care nu vei avea nici o idee despre programare, vei da întrebări «abstracte» și aceleași răspunsuri ai putea primi – deci inutile. În procesul de studiu fă-ți o listă cu câteva întrebări pe care le vei da prietenilor tăi programatori și adresează-le la momentul oportun.

3. Exemple și proiecte proprii

În procesul de studiu vei avea sarcini și exemple de făcut. Un fenomen interesant în programare este faptul că imaginația începe să-ți «joace feste». Probabil vei avea diverse idei de programe și aplicații. Chiar dacă îți pare o «misiune imposibilă» la moment, nu ezita să te informezi și să găsești căi pentru realizarea acestora. Nu contează «cât de calitativ» va ieși programul final. Important este că vei învăța și memora cu mult mai mult pe durata acestui proces. De regulă învățăm cu mult mai eficient în activitățile în care suntem implicați personal.

4. Învață mai multe limbaje

Acest sfat este valabil doar dacă deții deja «fluent» un anumit limbaj. Nu ezita să deschizi noi perspective. Realizează cât mai multe proiecte în limbajul care îl posezi iar atunci când simți că nu mai ai «inspirație», începe studiul unui nou limbaj. Pe piața IT angajatorii oferă prioritate programatorilor care cunosc cât mai multe limbaje.

5. Practică personală și un CV frumos

La interviul de angajare, HR managerul îți va da diverse întrebări pentru ați testa competențele în domeniu. Totuși, dacă dorești să demonstrezi că știi ceea ce faci, dezvoltă niște proiecte personale ample pe care le vei putea anexa la CV-ul de bază. Dacă compania va fi impresionată de programele elaborate de tine, succesul îți va fi garantat.

Și evident, un alt sfat neinclus în cele 5 puncte: nu te opri niciodată de învățat. Sârguința, disciplina pasiunea și ingeniozitatea – sunt cheile succesului în orice domeniu. Aplică-le neapărat și în programare.