Evoluția Designului Web (Partea II-a)

Evoluția Designului Web

Acest articol este o continuare la «Evoluția Designului Web». Dacă ai scăpat partea I, acceseaz-o neapărat pentru a afla despre evoluția web-designului începând cu perioada «epocii de piatră» a internetului.

2002 – 2006

Viitoarele inovații și tehnologii oferă din ce în ce mai multe pâr ghii designerilor pentru a realiza diverse concepte interesante. În 2004 apare Firefox. 1024×768 – este acum rezoluția cea mai comună pentru majoritatea site-urilor. În 2003 webmasterii și designerii pot să utilizeze pentru site-uri în jur de 16 777 216 culori. Tot în această perioadă apar resurse web importante la ora actuală: Facebook (2003), «Wordpress» (2003), Youtube (2006) etc. În această perioadă sunt foarte populare animațiile flash.

2006 – 2010

Este frecvent conceptul «Skeumorphic Design» — conținutul apare pe pagină ca și cum ar apărea în viața reală. În această perioadă video-urile devin cel mai popular conținut în mediul online și sunt din ce în ce mai utilizate pe majoritatea resurselor. În 2007 este lansat primul browser mobil «Safari» iar în «2008» se lansează Google Chrome, care devine un succes răsunător în toată lumea. În 2007 apar primele site-uri adaptabile pentru versiunile mobile iar în 2008 este dezvoltat limbajul HTML 5.

2010 – 2014

Din 2010 se dezvoltă din ce în ce mai mult design-ul minimalist, aproximativ pentru toate site-urile web. Explicația e simplă. În acest mod site-urile se încarcă mai ușor și însuși conținutul devine mai «ușor perceptibil» pentru vizitatori. În designul web se respectă principiul «nu mă obliga să gândesc» pentru vizitatorii web. Sunt foarte utilizate «Gif-urile» și designul devine din ce în ce mai dinamic și interactiv pentru vizitatori. Se utilizează foarte frecvent efectul «Parallax» și animațiile Java script. Designul adaptabil pentru dispozitivele mobile devine o «obligație» și un «standard» pentru majoritatea site-urilor.

Previziuni

Considerăm că tendințele din 2010 se vor menține o lungă perioadă. Mai mult de atât, considerăm că web-designul va evolua cel mai mult într-o manieră artistică și în sensul unui conținut dinamic și cât mai interactiv pentru vizitatori.