Cele mai populare motoare de căutare din Moldova

Cele mai populare motoare de căutare din Moldova

Cu toții știm foarte bine despre existența motoarelor de căutare. Practic, le folosim zilnic. Totuși, care motoare de căutare se bucură de cea mai mare «cerere» din parte autilizatorilor Moldovei? Se diferă oare de statisticile globale în acest sens? În aceast articol vom trece în revistă principalele motoare de căutare din Moldova.

Motorul de căutare Google este cel mai popular pe plan mondial, cu excepția unor țări (Rusia, China). Iar în ultimii ani Google a depășit motorul de căutare Yandex cu aproximativ 3%. În China, «Baidu» este liderul unic. În medie, Google înregistrează peste 70% din căutările online din întreaga lume.

Indicii de popularitate ai sistemului de căutare Google din Moldova sunt mai mari decât media mondială. Acesta reprezintă 79,8%. Principalele avantaje ale Google sunt, algoritmii complecși de indexare, jetoanele de animație cu logo-u, simplitatea paginii și lipsa elementelor inutile.

Yandex este popular printre 15,5% dintre moldoveni. În general acest motor de căutare este solicitat preponderent de cetățeni ai Federației Ruse, Republicii Belarus și ai altor țări care sunt membre ale structurii CSI. De asemenea, 3% din persoanele din Germania folosesc Yandex, ceea ce este destul de surprinzător. Totuși în Europa și în întreaga lume, Google este urmat de Bing, un motor de căutare de la Microsoft. Bing ocupă, circa 10% din căutările online. Serviciul se caracterizează, la fel, prin minimalism. Pe pagină există doar o linie de căutare, un logo și un antet cu o listă de produse și servicii Microsoft.

Locul al treilea este acordat motorului de căutare Mail.ru — 4,3% dintre moldoveni folosesc acest serviciu. Trebuie remarcat faptul că Mail.ru ocupă locul trei în aproape toate țările din spațiul post-sovietic. Acest motor de căutare este utilizat preponderent de utilizatorii rețelei de socializare «odnoklassniki».

La nivel global, Yahoo este al treilea. Potrivit unor rapoarte, motorul de căutare chinez Baidu îl poate depăși în viitorul apropiat. Yahoo și Baidu au cifre aproape egale — aproximativ 6,5%. Yahoo este popular printre rezidenții din Statele Unite, India, Marea Britanie și alte țări din Asia de Sud-Est. Baidu, așa cum sa menționat mai sus, este popular printre locuitorii din China și Japonia.

Bing — motorul de căutare de la Microsoft în Moldova este utilizat doar de 0,2% dintre cetățeni, ocupând a patra linie. Rambler și Yahoo au locul al cincilea și al șaselea, ocupând 0,1% în căutările online din Republica Moldova.

La nivel global în ratingul Top 10, intră site-urile: AOL, ASK.com, Excite, DuckDuckGo, WolframAlpha și Yandex.

Google este un lider mondial în căutările online, fiind recunoscut unanim în orice țară. De altfel, gigantul american nici măcar nu are un «concurent real» la nivel global în această sferă. Totuși este de remarcat faptul că la nivel regional, Yandex și Baidu sunt principalii «oponenți» ai Google.